Oferta

Węgierska Csarda

Węgierska Csarda
Czas spędzony w Csardzie to okazja do degustacji potraw kuchni regionalnej, która nie ma sobie równych…

Kulminacyjną oraz integralną częścią każdego wyjazdu na Węgry jest wieczór regionalny, który jest wspaniałym zakończeniem dnia spędzonego na zwiedzaniu czy innych atrakcjach. Kolacja z folklorem to z jednej strony tradycyjna kuchnia madziarska, a z drugiej muzyka oraz występy folklorystyczne, pokazujące życie Czikosów (pasterzy koni) i ich rodzin w Puszcie Węgierskiej.

Podczas kolorowych i żywiołowych występów, artyści angażują do czynnej zabawy zebranych gości. Każdy ma okazję zatańczyć najbardziej popularny taniec węgierski, czyli czardasza. Czas spędzony w Csardzie to okazja do degustacji potraw kuchni regionalnej, która nie ma sobie równych, zarówno co do liczby potraw zawierających paprykę, jak i ilości tej przyprawy dodawanej do jednej potrawy. Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać. Dla ciekawostki - typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz to 20 dkg na 1–1,5 kg mięsa. Ale głównie używana jest papryka słodka.

Sztandarowe potrawy, których koniecznie należy spróbować to zupa gulaszowa podawana w kociołku, tzw. bograczu, gęsty gulasz wołowy, langosz – rodzaj smażonego placka, podawany najczęściej z gęstą kwaśną śmietaną, zupa rybna oraz znane nam bardzo dobrze leczo. Posiłek kończymy deserem, na który Węgrzy podają naleśniki a’la Gundel z farszem orzechowym i czekoladą, tort Dobosza czy retes – rodzaj strucli z przeróżnymi nadzieniami. Do wspaniałego jedzenia podawane są oczywiście alkohole, czyli wszechobecne wspaniałe wino węgierskie oraz tradycyjna owocowa wódka – palinka.

Każda wizyta w Csardzie gwarantuje doskonałą rozrywkę i atmosferę, co jest bardzo cenione przez turystów przybywających bardzo licznie w te strony, którzy mogą dzielić się wrażeniami z pobytu i zachęcać innych do odbycia wyprawy na Węgry.